Chilenska Piroger ...
Ingredienser för ca 16 st
2 msk russin
1 dl vatten
1 st lök, liten gul
1 st vitlöksklyfta
250 g köttfärs
1 msk olivolja
1,5 msk tomatpuré
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 krm cayennepeppar
4 st ägg
32 st oliver, urkärnade svarta
Deg
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g smör
russinvattnet (inte för mycket)
Pensling
1 st ägg
Gör så här
1. Blötlägg russinen i vattnet ca 2 timmar. Låt russinen rinna av men spara vätskan till degen. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttfärsen i oljan under omrörning. Tillsätt de båda löksorterna och låt fräsa med 2-3 min. Blanda i tomatpuré och russin. Krydda med salt och de båda pepparsorterna. Låt fräset kallna.
3. Hårdkoka äggen. Skala och skär dem i 4 klyftor vardera.
4. Hacka samman mjöl, bakpulver och smör, delat i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt russinvattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
5. Dela degen i 16 bitar. Kavla ut degbitarna till rundlar, ca 12 cm i diameter. Fördela köttfärsen på rundlarna och lägg på en äggklyfta och 2 oliver på varje. Vik ihop till halvcirklar och tryck till ordentligt i kanterna. Lägg pirogerna på bakpappersklädda plåtar och pensla med uppvispat ägg.
6. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Servera pirogerna ljumma med sallad.
ps jag brukar hoppa över russin och ägg om jag vet att barn ska äta dem - inte helt uppskattat med russin och ägg då ds
Tänk om man råkar räkna fel...å så tar man 33 oliver istället ;D Kram
Det blev något fel...Men iallafall...russin? Måste man ha i russin?smakar dfet russin?
hihi russinen hoppar jag över faktiskt nästan jämt - de smakar dock inte så mycket men de får en konstig konsistsen. Äggen däremot är jättegoda ...