Öppet brev från Polisen i Roslagen!!

Tydliga föräldrar kan påverka!

Det här är ett brev till dig som är tonårsförälder i Norrtälje, Österåker, Vallentuna, Vaxholm, Täby och Danderyd. Vi vill uppmärksamma dig på drogsituationen bland unga i Roslagen. Kanske har du läst i lokaltidningen att alltfler unga i nordost använder narkotika.

Så hur ser situationen egentligen ut? Polisen har sett en stor ökning av drogproblem bland unga i Roslagens Polismästardistrikt. Det handlar både om användning av narkotikaklassade preparat och ”Internet-droger” som ännu inte är klassade som narkotika.

Aktuella narkotikautredningar visar att ungdomarna köper och säljer droger via chatt-sidor på nätet och sms i mobiltelefonen. Kontaktnätet är ofta stort och spänner över hela Storstockholm. Många unga menar att det är lättare att skaffa narkotika än alkohol.

Vid de insatser som har utförts i Roslagen har polisen påträffat många tjejer och killar i övre tonåren som varit påverkade av narkotika, oberoende av veckodag.

Som förälder blir du nog oroad och kanske skrämd av en verklighetsbild som den här. Kan det verkligen vara så illa? Handlar det inte om väldigt få unga människor? Handlar det här verkligen om mig och mitt barn?

Var fjärde elev i gymnasiet har provat cannabis! Undersökningar av ungas drogvanor genomförs regelbundet. Där har man för första gången på många år kunnat se en ökning av ungas användning av cannabis. I Stockholm uppger 12 procent av niondeklassarna och 25 procent av gymnasieeleverna i årskurs två att de prövat narkotika. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de flesta ungdomar som har möjligheten att prova droger tackar nej.

Cannabis är den absolut vanligaste narkotikan i Sverige och en rad vetenskapliga studier visar att det långtifrån är en harmlös drog. Cannabisrökning är särskilt förödande för en tonåring som befinner sig mitt i identitetsutvecklingen och där hjärnan är i en mognadsprocess.

Alkoholkonsumtionen ligger kvar på en hög nivå och tobaksrökningen har ökat stort bland unga i Roslagen. Det finns ett starkt samband mellan tobaksrökning och användning av andra droger, en tidig rökdebut ökar risken för utveckling av alkohol- och narkotikaproblem senare i livet. Vägen till cannabis går via tobak och alkohol.

Vad kan jag göra för att förhindra att mitt barn testar tobak, alkohol och andra droger? Tonårstiden kan vara ganska omtumlande. Det kan kännas som att tonåringar inte lyssnar särskilt mycket på vad föräldrar säger. Men det gör de faktiskt. Föräldrar är viktiga. Din uppgift är att visa var gränserna går, och att stå på dig. Om du som förälder förbjuder din tonåring att dricka alkohol och inte köper ut, så börjar han eller hon dricka senare än andra och dricker dessutom mindre, vilket är viktigt.. För varje år som debuten skjuts fram så minskar risken för framtida alkoholberoende med 14%.

Det lönar sig alltså att vara tydlig och konsekvent. Prata med andra föräldrar och gör en överenskommelse om vilka gemensamma regler som gäller. Visa att du är intresserad och prata med ditt barn.

Förebyggande arbete i kommunen Kommunerna i Roslagen bedriver sedan många år ett förebyggande arbete riktat mot barn och unga. Tillsammans med dig som förälder har vi ett ansvar för att barnen får en trygg uppväxt med goda förutsättningar för god hälsa och utveckling. Vi bidrar till en trygg utemiljö genom fältarbetande personal och nattvandrare under helgkvällar. Vi gör insatser för att begränsa tillgängligheten av tobak, alkohol och narkotika genom utbildning av restaurangpersonal och kontroll av butiker med folköls- och tobaksförsäljning. Vi gör föräldrastödjande insatser genom att erbjuda föräldraföreläsningar och föräldrastödsprogram.

Polisen gör hembesök Det är mycket viktigt att upptäcka missbruk i tid. För att upptäcka missbruk och risk för kommande missbruk i tid arbetar polisen tillsammans med bl a fältassistenter. Man söker upp ungdomar utomhus på kända riskplatser och i krogmiljö. Många tips lämnas till polisen både från vuxna och ungdomar. Med dessa tips om narkotikabruk som grund gör man ett hembesök i syfte att få prata med föräldrar och tonåringen. Samtalet går ut på att informera föräldrarna om att det finns tips om narkotikaanvändning och att fråga tonåringen hur det ligger till med dessa uppgifter. Om det visar sig finnas grund för påståendena får tonåring och föräldrar följa med till polisstationen för provtagning och vidare utredning.

Hit vänder du dig för att få råd och hjälp
www.danderyd.se,
www.taby.se,
www.vallentuna.se,
www.osteraker.se,
www.vaxholm.se,
www.norrtalje.se,

Pia Sjunnegård-Dahlbom Polismästare i Roslagens polismästardistrikt

Du hittar mer information på Din egen närpolisstation på www.polisen.se Chefssamrådet i Roslagen, vilka står bakom det här brevet, leds av polismästaren för att skapa en gemensam grund för polisen och kommunerna i det brottsförebyggande arbetet.

I chefssamrådet ingår polisen, åklagare samt representanter för kommunerna.

Faktaansvarig: Anders Olsson, informationsansvarig Roslagen Nyhet från Polismyndigheten i Stockholms län


Kommentarer
Postat av: annika

Hej gumman, visst e det skrämmande men jag tror att trenden ser ut så här i hela landet åtminstone runt alla storstäder. Vi har också stora problem med droger här där vi bor, man måste ha stenkoll på ungarna, vilket inte alltid är det lättaste men man måste i alla fall försöka !!Hoppas att det inte va nåt allvarligt som stordottern hade varit inblandad i med sina polare! Man vet i alla fall att man lever när man har tonåringar och man ska alltid vara medveten att alla barn även sina egna hittar på dumheter i bland, dom flesta lär sej dock av sina misstag och bättrar sej när dom märker att dom har ögonen på sej av sina föräldrar värre blir det väl för dom som vars föräldrar tror benhårt att deras barn e änglar och aldrig gjör nåt. Ni gjör helt rätt tycker jag som drar in och har koll på stor tjejen, vi har också varit där!! lycka till.

Hoppas du får en fin dag i dag i alla fall!!! kram kram

2010-01-18 @ 13:14:54
URL: http://momtofour.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0